Digitaal ondertekenen

Pilot met DGF Notarissen en Zynyo

Digitaal ondertekenen – de toekomst voor het notariaat

Digitaal ondertekenen is in opmars. We raken steeds meer gewend via iDIN, DigiD, SMS of met een muishandtekening digitaal te ondertekenen. En sinds de Coronapandemie maken de digitale middelen noodgedwongen een grote sprong voorwaarts. Daar komt nog bij dat je vanaf augustus dit jaar digitaal een BV moet kunnen oprichten. Van Brug Software zet samen met DGF Notarissen, De Provincie Noord-Brabant en Zynyo nu al een belangrijke stap naar de digitale ondertekening.

Pilot – digitaal ondertekenen van de volmachten

DGF Notarissen en de Provincie Noord-Brabant werken intensief samen. Veel van de cliënten zijn zakelijke cliënten óf wonen op een grote afstand van het kantoor van DGF Notarissen. “De digitale handtekening is voor veel cliënten een uitkomst”, zegt Ivar Franken, Notaris bij DGF Notarissen. “Nu moeten ze naar ons kantoor komen of zich laten legaliseren bij een ander notariskantoor; een tijdrovend en kostbaar proces. Wanneer dit digitaal kan, besparen we de cliënt dus tijd én geld,” vervolgt Ivar.

In eerst instantie richten we ons op volmachten. “De akte moet nu wettelijk gezien bij de notaris op papier worden ondertekend, maar ik kan me voorstellen dat dit snel verandert met de komst van de digitale oprichting van de BV.” En dat dit in de toekomst nog breder wordt ingezet, is voor Ivar geen discussiepunt. “Kijk naar Frankrijk, waar tegenwoordig 70% van alle akten papierloos worden gemaakt.” Ook wil DGF Notarissen de digitale handtekening gaan inzetten voor allerlei onderhandse stukken. “Wanneer de pilot succesvol is, willen we de functionaliteit zo breed mogelijk gaan inzetten,” legt hij uit.

Gekozen voor de veilige optie – gekwalificeerde handtekening

“Met de samenwerking van Zynyo garanderen we de gekwalificeerde digitale handtekening,” vertelt Patrick Terranea, van Zynyo. De gekwalificeerde handtekening is het hoogst haalbare niveau Conform de eIDAS standaard – juridisch gezien gelijk aan de natte handtekening. “Om dit online aan te kunnen bieden, werken we samen met Cleverbase voor het identificeren en registreren van de cliënt om vervolgens ondertekenen met een overheidscertificaat. Zij zijn op dit moment de enige Nederlandse partij die dit kan aanbieden en garanderen op deze schaal.”

Mooier en makkelijker – geïntegreerd in Codex

“We hebben voor een pilot gekozen om te bewijzen dat deze technologie werkt voor de cliënten van de Notaris,” legt Carlo Bril, Productmanager bij Van Brug Software, uit. “Vooral het identificeren via videobellen is iets nieuws voor veel cliënten. Wanneer dit een succes is, breiden we de functionaliteit uit, door het nog makkelijker te maken om via Codex verzoeken tot ondertekening te kunnen sturen. We kijken dan samen met de klanten waar dit handig is in het proces, om zoveel mogelijk tijd te besparen.”

Meer weten? Neem contact op

De pilot met DGF Notarissen loopt tot medio april. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan nu contact op met onze support afdeling via support@vanbrug.nl of bel naar 085-20 20 307