R&D-update: SYVAS, OVB en Project X

SYVAS

Goed nieuws! Codex is gecertificeerd voor de ondertekeningsservice van de KNB en we hebben de praktijktest behaald. Echter, SYVAS is nog niet helemaal klaar om gebruikt te worden. Het Kadaster heeft namelijk geconstateerd dat het installeren van de huidige versie van de KeySign connector in een multi-user omgeving, zoals een terminal server omgeving, vaak nog op technische beperkingen stuit. Op dit moment werkt het Kadaster aan een nieuwe versie, waarbij deze beperkingen zijn opgelost. Zodra deze nieuwe versie beschikbaar is, zullen we je hierover informeren.

Stappenplan

Om aan de slag te kunnen met SYVAS, hebben we een stappenplan voor je opgesteld. Wil je alvast beginnen met het uitvoeren van het stappenplan? Dan adviseren we je om te beginnen met stap 2 en 3. In deze stappen zorg je ervoor dat de rechten goed staan. Zodra de nieuwe versie van de KeySign connector beschikbaar is, kan je dit hele stappenplan uitvoeren.

Wil je meer weten over SYVAS? Op ons klantportaal kan je de webinar samen met het Kadaster over SYVAS terugkijken.

Overdrachtsbelasting (OVB)

Op 7 oktober jl. ontving je al een bericht via NotaMail over de OVB. Ook wij willen je graag op de hoogte brengen. Per 1 januari 2022 wil de overheid namelijk graag extra informatie tot haar beschikking hebben bij het aanvragen van een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. De ontwikkeling om dit door te voeren in Codex is hiervoor in volle gang sinds september. Wij zorgen er dus voor dat de software voor 1 januari gereed is. We streven naar een uitlevering in november in Codex release 5.5.

We zijn hiervoor afhankelijk van de belastingdienst en de KNB. De KNB levert namelijk digitale services om de digitale verwerking bij de belastingdienst mogelijk te maken. Het ontwerp hiervan is gereed en sinds eind september zijn de benodigde services opgeleverd. De laatste aanpassingen in Codex worden nu doorgevoerd en daarna kan het testproces gestart worden.

Zoals de KNB al aangaf, heb je tot en met 31 maart de tijd om de software binnen je notariskantoor te implementeren.

Project X

Onze collega’s Carlo Bril en Stephanie Laconi zijn de afgelopen tijd bij verschillende notariskantoren op bezoek geweest om een gebruikersonderzoek te doen. We zijn namelijk op zoek naar een nieuwe functionaliteit; iets dat nu nog helemaal buiten ons systeem omgaat. In deze kantoorbezoeken keken Carlo en Stephanie hoe de medewerkers werken, welke stappen ze doen bij bepaalde werkzaamheden en waar wij onze software efficiënter kunnen maken.

Wat hen opviel is dat er nog ontzettend veel geprint wordt, bijvoorbeeld voor de notaris om zich in te lezen en om de aktes te passeren. We dachten; dit kan makkelijker!

Een nieuw concept

Samen met vijf ICT-studenten van Hogeschool Windesheim, zijn we bezig met het ontwikkelen van een nieuw concept. We ontwikkelen samen een applicatie, waarin de behandelaar en medewerker documenten kunnen gaan klaarzetten voor de notaris, in een digitaal dossier. Natuurlijk kunnen zowel de behandelaar als de medewerker en de notaris notities maken. Dankzij deze applicatie kan de notaris zich inlezen, zonder het hele dossier te printen!

Natuurlijk houden we je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen rondom Project X.