Het verloop van Lucas' carrière

Lucas is inmiddels 6,5 jaar werkzaam bij Van Brug. Een samenloop van omstandigheden bracht dit op zijn pad. Hij zat niet helemaal lekker op zijn plek bij zijn vorige werkgever. Hij kreeg een telefoontje van een recruiter die hem enthousiast maakte voor Van Brug Software. En hij verhuisde zelf net als het kantoor van Van Brug naar Apeldoorn.
lucas-coveen

Mensen maken Van Brug Software

De recruiter zag potentieel in Lucas, zelfs al had hij geen achtergrond in IT of het notariaat. “Wat ik leuk vind, is dat ik iets kan betekenen voor mensen. Ik krijg energie van problemen oplossen en klanten helpen,” vertelt Lucas. Dit was precies de reden waarom de recruiter dacht dat hij zo goed paste in de rol bij Van Brug Software, en dat bleek een juiste inschatting.

Een groeiende carrière: Van support naar product manager

Lucas begon zijn carrière bij Van Brug Software op de supportafdeling, waar hij 13 maanden werkte. In die tijd leerde hij de ins en outs van de software Codex en kreeg hij een goed inzicht in hoe klanten in het notariaat werkten. Al snel merkte hij dat dit niet was wat hij altijd wilde doen. Hij besloot zijn groeimogelijkheden binnen Van Brug Software te verkennen en kreeg de kans om door te groeien naar de rol van consultant. Dit was een periode waarin hij verschillende software oplossingen voor verschillende typen kantoren mocht implementeren en optimaliseren.

Na drieënhalf jaar als consultant besloot Lucas een nieuwe uitdaging aan te gaan toen de functie van Customer Success Manager vrijkwam. In deze rol werkte hij meer op strategisch niveau, waarbij hij zich richtte op de lange termijn en het verbeteren van de klanttevredenheid. “Het leukste was als je kon zorgen dat een ontevreden klant weer tevreden was. Door simpelweg goed te luisteren en het echte probleem op te lossen,” vertelt hij.

Maar de uitdaging stopte daar niet. Lucas kreeg de kans om door te groeien naar de rol van Product Manager, een functie die zich nog verder richt op strategisch niveau. Hier werd hij verantwoordelijk voor de roadmap en de langetermijnontwikkeling van Codex. Hij coördineert nu de planning van nieuwe ontwikkelingen, stemt af met leveranciers en klanten, en zorgt ervoor dat de software perfect aansluit bij de behoeften van de markt. “Mijn belangrijkste taak is om bestaande functionaliteiten te verbeteren of uit te breiden en nieuwe producten te creëren die onze klanten echt verder helpen en tegelijkertijd de groei van ons bedrijf te bevorderen,” legt Lucas uit.

Een dynamische werkdag

Geen dag is hetzelfde voor Lucas. Zijn werk bestaat voor een groot deel uit overleggen en afstemming, zowel intern als extern. Van vergaderingen met collega’s over productontwikkeling tot gesprekken met klanten en partners om de laatste stand van zaken door te nemen. “Veel zaken lopen gestructureerd, maar als er iets niet volgens plan loopt, moet je snel kunnen schakelen. Het is een dynamische functie, maar dat maakt het juist ook zo leuk,” zegt Lucas.

De cultuur bij Van Brug Software

Wat Lucas het meest aanspreekt bij Van Brug Software, is de familiaire sfeer. “Wat ik heel leuk vind, is de altijd gezellige en positieve sfeer die er hangt. En wat ik echt waardeer, is dat er wel een hiërarchie is, maar iedereen zich gedraagt als gelijkwaardige collega’s.” Daarnaast wordt er veel waardering getoond voor de medewerkers. “Niet alleen met kleine cadeautjes, maar ook door de investering in je persoonlijke ontwikkeling,” vertelt Lucas. De uitdaging die hij zoekt, vindt hij bij Van Brug Software in overvloed.

lucas-coveen

Groei door ervaring

Door de verschillende functies die hij al heeft vervuld en het Future Management Development Program (FMDP) dat Lucas heeft gevolgd, kon hij zich steeds verder ontwikkelen. Daarbij heeft hij veel belangrijke lessen geleerd, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. “Bij productontwikkeling heb ik geleerd hoe belangrijk het is om de klant echt te betrekken bij alles wat we doen en overwegen. Wij kunnen wel bedenken wat goed zou kunnen zijn, maar de klant kan dat heel anders zien,” legt hij uit. Goed luisteren is daarbij ook erg belangrijk: “Wanneer klanten iets vervelend vinden, is dat niet altijd het echte probleem. Het is belangrijk door te vragen en tot de kern te komen.” zegt Lucas.

Op persoonlijk vlak ontdekte Lucas dat nee zeggen soms nodig is. “Omdat ik zo graag mensen wil helpen, vond ik het lastig. Maar ik heb geleerd dat het belangrijk is om duidelijk uit te leggen waarom iets niet mogelijk is, en dat anderen daar vaak wel begrip voor hebben,” zegt hij.

Een andere waardevolle les is het durven maken van afwegingen en prioriteiten stellen. “Bij nieuwe initiatieven moet je altijd de kosten en baten goed tegen elkaar afwegen.” Dit wordt bij Van Brug Software ook altijd getoetst bij de notariskantoren. “Eerst vond ik het spannend om hierover in gesprek te gaan, maar ik heb geleerd dat klanten het juist waarderen als ze betrokken worden bij die afwegingen,” vertelt Lucas. “Soms is het een kwestie van in het diepe springen, dingen proberen en niet balen als het niet altijd lukt, maar altijd met de mindset om ervan te leren en verder te groeien.”

Wat maakt Van Brug Software uniek?

De uitdagende werkomgeving, maar ook de bedrijfscultuur en persoonlijke waardering, zijn punten die Lucas enorm waardeert. “Wat Van Brug Software echt uniek maakt, is dat je hier niet zomaar een nummer bent. Je wordt als persoon gewaardeerd en hebt volop de kans om door te groeien,” zegt hij. Hij voegt toe dat binnen het bedrijf iedereen zich richt op het leveren van de beste kwaliteit en het behalen van klanttevredenheid. “Iedereen probeert elke dag het meeste uit zichzelf te halen, dat stapje extra te zetten en te doen wat nodig is,” vertelt Lucas.

Vooruitblik: trends en ontwikkelingen in het notariaat

Lucas verwacht dat de trend van samenvoegingen in het notariaat de komende jaren verder zal doorzetten. Daarnaast ziet hij een verschuiving in de manier waarop kantoren zich positioneren en onderscheiden: van ’traditionele’ notariskantoren naar meer gespecialiseerde advieskantoren.

Bovendien zal AI een steeds grotere rol gaan spelen, en kantoren zullen steeds meer digitaliseren en automatiseren. De eerste stap hierin is al gezet met de robot Robin. “Fysiek bezoek op locatie zal echt wel blijven, verwacht ik, maar de dienstverlening naar de consument zal steeds digitaler worden, met steeds meer soorten akten die digitaal ondertekend kunnen worden.”