Tips & Tricks Codex - mei 2024

Elke maand geven we je tips & tricks om gemakkelijker en sneller te werken met Codex. Zo houd je meer tijd over voor persoonlijk contact met je cliënten.
support-andré-theo

De overlijdensmeldingen worden al een aantal jaar afgehandeld via Codex. Toch bestaan er nog wel een aantal vragen en gaan er nog wel eens dingen mis.

Voornamelijk valt het op dat er soms met overlijdensmeldingen gewerkt wordt, die eigenlijk heel simpel afgemeld kunnen worden!

Hoe je dat doet en hoe je kan zien welke meldingen je wel en welke niet af moet handelen lees je hieronder.

Je kan het al heel snel zien in de oorsprong van de overlijdensmelding in het overzicht.

Omdat ik niet in een “echte” omgeving zit staat er bij mij CTR-Simulator. In een echte omgeving kunnen daar twee dingen staan:

  • Dat het een aanvraag is die gedaan is door de belastingdiensta.v. de gegevens uit het BRP
  • Dat er een informatieverzoek gedaan is bij het CTR.

Als er staat dat de belastingdienst de aanvraag doet dan moet in de meeste gevallen de melding op de gewone manier afgehandeld worden.

Staat er echter dat het een melding betreft die het CTR verstuurd n.a.v. een verzoek gedaan door uzelf of een kantoorgenoot? Dan zal in de meeste gevallen de melding gewoon afgemeld kunnen worden.

Als je namelijk een informatieverzoek doet bij het CTR, dan wordt er automatisch een nieuwe overlijdensmelding verstuurd. Ook als deze melding al eerder afgehandeld is.

Ook als je de overlijdensmelding opent kan je de oorsprong nog nakijken:

Je kan het nog extra nakijken door op de aktekaart de status na te kijken:

(In dit voorbeeld kan je ook zien dat er al een overlijdensmelding aan deze kaart gekoppeld is met het betreffende ID)

Onder status kan je zien wat er al gebeurt is met de aktekaart:

Een groen vinkje betekent dat iets afgehandeld is, een geel sterretje betekent dat er nog iets moet gebeuren. Als de akte dan al geregistreerd is (en je kan aan de rechterkant ook zien wanneer dat gebeurt is), dan kan de overlijdensmelding afgemeld worden.

Een overlijdensmelding afmelden doe je door in de overlijdensmelding op de knop “Overlijdensmelding afmelden” te klikken.

In het schermpje dat dan opent kan je een reden van afmelden kiezen. Het systeem vult aan de hand van deze reden automatisch de toelichting.

Er kan eventueel ook nog een Opmerking toegevoegd worden. Dit is niet verplicht.

Op deze manier kan je een overlijdensmelding die al eerder gedaan is makkelijk afmelden. En uiteraard ook als de overlijdensmelding om een andere reden onterecht ontvangen is, kan deze hier afgemeld worden.

 

Self Service Portaal
Mocht je meer van Codex willen weten? Meld je dan aan voor het Self Service Portaal! Uiteraard kan je dan makkelijk tickets bij ons indienen en inzien, maar je krijgt dan ook toegang tot de Codex Kennisbank. Daarin kan je, naast oplossingen voor veelvoorkomende issues, ook tips voor het gebruik van Codex vinden.

Nog geen account voor het Self Service Portaal? Meld je aan via support@vanbrug.nl.